Curriculum Vitae & Motivatie

Tips voor jouw CV
Een goede CV aanmaken is enorm belangrijk. Het kost wel even wat moeite maar het is verstandig om hier zeker te tijd voor te nemen.

Je CV kan enorm veel invloed hebben of je uitgenodigd wordt door het bedrijf. Daarom helpen wij je met het samenstellen van jouw CV

Persoonlijke gegevens:
• Zorg dat je bij je e-mail adres altijd je privé adres invult, en niet het e-mail adres van een andere werkgever of een ongepast e-mailadres met rare teksten of tekens er in. Zorg ook dat een courant e-mail adres is die je regelmatig bekijkt.
• Je kunt een foto toevoegen, maar dit is niet verplicht. Als je een foto toevoegt zorg dan voor een professionele goede representatieve foto. Niet een foto in de kroeg of op vakantie.
• Zorg dat al je persoonlijke gegevens goed in ingevuld en controleer altijd alles nog een keer. Op deze manier voorkom je vergissingen en in het ergste geval dat een werkgever geen contact met je op kan nemen

CV's:
• Zorg dat werkgevers je contactgegevens meteen kunnen zien en dat ze duidelijk weergegeven zijn. Zo kunnen geïnteresseerde bedrijven onmiddellijk contact met je opnemen als ze je CV interessant vinden.
• Zorg voor een duidelijke opbouw en uitlijning. Als het er structureel goed uitziet met een duidelijke opbouw geeft dat aan dat je ordelijk bent.
• Met een leuke oneliner kan je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten. Je kunt in een zin duidelijk maken waar je naar op zoek bent. Denk goed na over een gemotiveerde, aantrekkelijke zin waar werkgevers niet naast kunnen kijken! Originaliteit is heel belangrijk.

Persoonlijke gegevens en voorkeuren
• Als je al een duidelijk beeld hebt van de baan die je zoekt, dan kun je hier heel specifiek gaan aanduiden wat jouw voorkeur is. Op die manier is de kans groter dat werkgevers je zullen contacteren voor een baan die je echt interesseert.
• Als je er nog niet helemaal uit bent wat je zoekt, dan kan je hier redelijk vaag blijven en alle opties die je interesseren aanduiden.
• Geef aan in welke regio je zou willen werken. Hier kan je alle provincies aanduiden die voor jou makkelijk bereikbaar zijn. Als je dicht bij huis wil werken, duid dan enkel de provincie aan waarin je woont.

Opleiding en training
• Hier geef je specifiek aan wat je gestudeerd hebt of wat je huidige opleiding is. Vul hier alle diploma's in die relevant zijn voor de baan waar je nu naar zoekt. Als je hogere studies gevolgd hebt, hoef je je lagere school zeker niet meer te vermelden.
• Ook het vervolg van deze pagina is heel belangrijk. Geef duidelijk aan wat je eigenlijk zoekt. Besteed hier zeker genoeg aandacht aan, want door deze informatie kan je jezelf gaan onderscheiden van andere werkzoekenden die dezelfde diploma's hebben.
• Geef aan wat je specialiteiten zijn. Als je bijvoorbeeld door je opleiding veel in groepen hebt gewerkt kun je aangeven dat je een teamplayer bent of dat je goede ervaringen hebt met samenwerken met andere studenten.
• Vermeld hier ook zeker je persoonlijkheidskenmerken die relevant zijn voor de functie. Zo kan een boekhouder bijvoorbeeld vermelden dat hij nauwkeurig is.

Werkervaring
• Som je werkervaring niet gewoon op, maar gebruik ook dit deel van je CV om jezelf te onderscheiden van andere kandidaten. Je kan hier bijvoorbeeld taken vermelden uit vorige banen die bewijzen dat jij de geschikte kandidaat bent voor een bepaald functietype.
• Sommige ervaringen zijn het vermelden niet waard. Bijvoorbeeld een maand aardbeien geplukt of 3 weken meehelpen op een kantoor, behalve als dit bewijst dat jij de geschikte kandidaat bent.
• Het is belangrijk om voldoende informatie te geven over je werkervaring. Als je al veel ervaring hebt, moet je vooral Aandacht besteden aan je meest relevante werkervaring.

Talenkennis en kennis en vaardigheden
• Wat zijn je sterke kanten? In dit hoofdstuk kan je ze nog eens extra benadrukken. Geef duidelijk aan waar je goed in bent. Voor werkgevers is dit natuurlijk heel belangrijke informatie.
• Door een goed overzicht te geven van je competenties onderscheid je je ook van andere kandidaten. Het loont dus de moeite om alle belangrijke kennis te vermelden.

Nog een gouden tip:
Pas je CV regelmatig aan, als je bijvoorbeeld een nieuwe tool hebt leren gebruiken. Als werkzoekende is het interessant om je CV regelmatig te updaten, zo blijf je up to date en is je CV altijd compleet.

Een sollicitatiebrief maken
Op deze pagina ben je op het goede adres voor het maken van een sollicitatiebrief. We hebben verschillende voorbeelden en tips die je kunnen helpen bij het schrijven van je sollicitatiebrief en CV. Let wel op dat je de brief zelf moet schrijven vanuit jouw perspectief, wij dragen alleen voorbeelden aan. Maar eerst laten we je zien aan wat voor eisen een goede sollicitatiebrief moet voldoen. Op die manier weet je precies waar je op moet letten als je begint. Wil je met je sollicitatiebrief een kans maken, dan moet deze:

- overzichtelijk zijn (opgedeeld in vier of vijf alinea's, elk met hun eigen thema).
- helder, begrijpelijk en foutloos geformuleerd zijn.
- een prettige lay-out hebben.
- vooral niet te langdradig zijn.

Schrijf de sollicitatiebrief in een overtuigende stijl. Zorg ervoor dat je sollicitatiebrief nieuwsgierigheid opwekt bij het bedrijf. Presenteer de informatie in de brief kort maar krachtig en zorg ervoor dat je sollicitatiebrief interessant is.

Iedereen die een sollicitatiebrief schrijft wil graag uitgenodigd worden voor het sollicitatiegesprek. Daarom is het belangrijk dat je veel aandacht besteedt aan je motivatie. Voor een bedrijf is dit gedeelte van de sollicitatiebrief het meest interessant. Schrijf voordat je begint met je sollicitatiebrief even voor jezelf op waarom je deze baan zo graag wilt en waarom bij dit bedrijf. Dan heb je vast geformuleerd wat er in de motivatie moet komen.

Spits de inhoud van je sollicitatiebrief toe op de kenmerken van het bedrijf en jouw vaardigheden en kwaliteiten. Maak je sollicitatiebrief op maat voor het betreffende bedrijf.

De beste structuur
Een nette sollicitatiebrief kan het beste worden opgebouwd volgens het kop-romp-staart model:

Kop (inleiding)
Zorg voor een pakkend, creatief en boeiend begin van de brief.

In de kop van de brief vermeld je:
- Om welke functie het gaat of een betreftregel; in deze regel maak je het doel van je brief duidelijk en eventueel geef je een referentie naar een vacature.;
- Een goede openingszin; maak je openingszin persoonlijk, origineel en enthousiast. Het is de bedoeling dat je opvalt tussen de vele reacties. Vermijd het gebruik van standaardzinnen als "Naar aanleiding van uw advertentie..." of "Langs deze weg zou ik mij graag kandidaat stellen...", maar ze zijn wel gebruikelijk en netjes. Natuurlijk wil je jezelf prettig presenteren. Blijf zo dicht mogelijk bij de huidige spreektaal en vermijd het gebruik van clichés. Begin- en eindzinnen staan vaak er bol van, maar er wordt te snel overheen gelezen. Een woord als "uitdaging" gebruikt iedereen en is daarom inhoudsloos. Probeer eens wat anders en wees ontspannen in je schrijfstijl.
- Je motivatie, de reden dat je solliciteert. Vertel je waarom je belangstelling hebt voor de functie.

Romp (kern)
Kom snel tot de kern van de zaak.

In de romp van de brief vermeld je:
- Waarom je deze baan wilt (je motivatie);
- Welke kennis en ervaring je hebt (met een verwijzing naar je C.V.);
- Waarom ze jou zouden moeten aannemen.
- Leg uit wat je aantrekt in het bedrijf, de functie, de sector...
- In de kern van de brief ga je in op de eisen van de betrekking, vacature of opdracht. In dit gedeelte toon je aan dat je voldoet aan die eisen. Je geeft aan waarom je bij dit bedrijf aan de slag wilt en waarom je denkt dat deze baan bij jou past. Deze motivatie onderbouw je met je Curriculum Vitae. Dit is het belangrijkste gedeelte van de sollicitatiebrief; zorg er daarom voor dat dit gedeelte van je brief enthousiasme, interesse, motivatie en een actieve instelling uitstraalt.

Staart (slot)

In de staart van de brief vermeld je;
- Per wanneer je beschikbaar bent.
- Dat je uitkijkt naar een uitnodiging voor een gesprek.
- In het begin van de brief vermeld je dat de vacature op www.zoekbijbaan.nl je aandacht heeft getrokken, en vertel je waarom je solliciteert. De verhouding tekst in het kop-romp-staart model is ongeveer 20-60-20.
- In het slot van de brief geef je aan wat je met deze brief wilt bereiken, namelijk een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Onderaan de brief vermeld je de eventuele bijlagen zoals je CV en eventuele diploma's.

klik hier voor een voorbeeld van een motivatiebrief

Klik hier voor voorbeeldzinnen en overige tips